Kako se sajt rangira na Google?

Da biste saznali kako se vaš sajt rangira na Google pretrazi, možete koristiti različite alate i tehnike.

Sigurno ste razmišljali o tome kako se vaš sajt pojavljuje na Google pretrazi? Da li želite da privučete više posetilaca na svoj sajt i povećate njegovu vidljivost? Rangiranje sajta na Google pretrazi je bitan parametar koji utiče na to koliko ljudi će videti vaš sadržaj. Ovde ćemo istražiti osnove rangiranja sajta, faktore koji ga utiču i kako možete poboljšati svoj rang na Google pretrazi.

Šta je rangiranje sajta?

Naime, rangiranje sajta se odnosi na poziciju na kojoj se vaš sajt pojavljuje u rezultatima pretrage na Google ili drugim pretraživačima. Što je vaš sajt bliže vrhu stranice, to je veća verovatnoća da će ga korisnici primetiti i posetiti. Rangiranje nije statično i može se promeniti svakodnevno zbog različitih faktora.

Faktori koji utiču na rangiranje sajta:

  • Kvalitetan sadržaj: Google ceni kvalitetan, relevantan i koristan sadržaj. Ako vaš sajt pruža vredne informacije posetiocima, veća je verovatnoća da će se bolje rangirati.
  • Ključne reči: Upotreba odgovarajućih ključnih reči u vašem sadržaju omogućava Googleu da bolje razume o čemu se radi na vašem sajtu. Ključne reči treba da budu prirodno uklopljene i ne smeju biti prekomerno korišćene (tzv. “keyword stuffing”).
  • Backlinkovi: Backlinkovi, tj. linkovi sa drugih sajtova koji vode ka vašem, pokazuju Googleu da vaš sajt ima autoritet i relevantnost. Kvalitetni i relevantni backlinkovi mogu pozitivno uticati na rangiranje.
  • Brzina učitavanja sajta: Sajtovi koji se brzo učitavaju pružaju bolje iskustvo korisnicima. Spor sajt može negativno uticati na rangiranje.
  • Prilagođenost mobilnim uređajima: S obzirom na sve veću upotrebu mobilnih uređaja, Google favorizuje sajtove koji su prilagođeni za mobilne ekrane.
  • Tehnička optimizacija: Pravilna tehnička optimizacija sajta, kao što su meta tagovi, naslovi, sitemap itd., olakšava pretraživačima da razumeju strukturu vašeg sajta.

Agencijaa za digitalni marketing Mafi Design koristi sve od dole navedenih tehnika. Evo nekoliko koraka koje možete preduzeti:

Google pretraga – jedan od načina da saznate kako se sajt rangira

Istovremeno, jedan od najbržih načina da saznate kako se vaš sajt rangira je da direktno pretražite ključne reči ili fraze koje su relevantne za sadržaj vašeg sajta. Pogledajte na kojem mestu se pojavljuje vaš sajt među rezultatima pretrage.

Google pretraga - jedan od načina da saznate kako se sajt rangira

Google Search Console, odličan alat koji će vam pokazati kako se rangira sajt

Ovo je besplatan alat koji vam omogućava da pratite performanse vašeg sajta u Google pretrazi. Možete videti koje ključne reči dovode korisnike na vaš sajt, kako se prikazuju u rezultatima pretrage i na kojim pozicijama se nalazite. Morate verifikovati svoj sajt u Google Search Console kako biste koristili ovu funkciju.

Alati za praćenje rangiranja

Potom, postoji mnogo alata treće strane koji vam omogućavaju da pratite rangiranje vašeg sajta za određene ključne reči tokom vremena. Neki popularni alati uključuju Ahrefs, SEMrush, Moz, SERPWatcher itd. Naposletku, većina ovih alata vam omogućava da unesete ključne reči i dobijete informacije o vašem rangiranju.

Alati za praćenje rangiranja

Provera rangiranja na različitim lokacijama

Takođe, rangiranje se može razlikovati zavisno o geografskoj lokaciji korisnika. Ako želite da znate kako se rangirate na određenom geografskom području, možete koristiti VPN alat ili alate za proveru rangiranja koji vam omogućavaju da simulirate pretragu iz određene lokacije.

Provera rangiranja na različitim lokacijama

Praćenje prometa

Pored praćenja rangiranja, takođe je važno pratiti ukupan organski promet koji dolazi na vaš sajt. Google Analytics je izuzetno koristan alat za praćenje prometa na vašem sajtu i izvorima tih poseta.

Praćenje rangiranja, sajta.

Praćenje konkurencije

Istovremeno, osim praćenja vašeg rangiranja, takođe je korisno pratiti kako se rangira vaša konkurencija. To vam može dati bolji uvid u to kako se vaš sajt kotira u odnosu na druge igrače u vašoj niši.

Osim praćenja vašeg rangiranja, takođe je korisno pratiti kako se rangira vaša konkurencija.

Stoga, imajte na umu da se rangiranje stalno menja zbog promena u Google algoritmima, konkurencije i drugih faktora. Stoga je važno redovno pratiti ove informacije kako biste optimizovali svoj sajt i sadržaj.

Rangiranje sajta na Google pretrazi je posebno bitno za privlačenje više posetilaca i poboljšanje vidljivosti. Razumevanje faktora koji utiču na rangiranje i primena odgovarajućih strategija optimizacije može vam pomoći da unapredite svoj sajt. Važno je da ostanete informisani o promenama u Google algoritmima i redovno prilagođavate svoje pristupe kako biste ostali konkurentni u online svetu.Uparvo, Agencija za digitalni marketing redovno prati informacije sajtova koji su optimizovali Geo Darko, Smart Irrigation Solutions Mechatronic i druge .

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!
Scroll to Top
Mafi Design